נייר עמדה מטעם המפקחת על הביטוח קובע שחברות ביטוח מפרשות במקרים רבים את ההוראות שנקבעו בחוזר לגבי הגדרת מקרה ביטוחי סיעודי באופן שאינו עונה על התכלית העומדת בבסיס החוזר.
מקרה של ביטוח סיעודי יוגדר גם כאשר המבוטח נחשב לתשוש נפש. מצב של תשישות נפש נקבע כליקוי קוגניטיבי בשיפוט, פגיעה בזיכרון או העדר התמצאות במרחב כתוצאה מדמנציה.
אילו פעילויות נבחנות לשם הערכת התפקוד?
מבחני הפעולות הבסיסיות המוזכרים בחוזר הביטוח הסיעודי הם :1. "להתלבש ולפשוט בגדים" – המבחן בודק את יכולת המבוטח להתלבש בכל פרטי הלבוש, וגם להרכיב פריטים אורתופדיים, וכן לפשוט אותם.
2. "להתרחץ" – מבחן זה בודק את יכולת המבוטח להיכנס לאמבטיה או למקלחת ולהתרחץ.3. "לאכול ולשתות" – המבחן בודק את יכולת המבוטח לאכול ולשתות באופן עצמאי.
4. "שליטה על סוגרים" – המבחן בודק אם המבוטח שולט על סוגריו. שימוש בחיתולים יחשב לאי שליטה על סוגרים.5. "יכולת ניידות" – המבחן בודקת את יכולתו של המבוטח להתנייד באופן עצמאי. הליכה באמצעות הליכון תחשב להליכה עצמאית. מבוטח שמרותק למיטתו או לכסא גלגלים ואינו מתנועע איתו, ייחשב כמי שאינו מסוגל להתנייד.
6. "לקום ולשכב" – מבחן זה בודק את יכולתו של המבוטח להתרומם משכיבה לישיבה ולקום מכסא. ביצוע הפעולה אפשרי גם מכסא גלגלים.אם המבוטח נדרש "להתלבש ולהתפשט" – והוא מסוגל ללבוש ולפשוט את חולצתו, אבל אינו מסוגל ללבוש ולפשוט את מכנסיו ואת בגדיו התחתונים לבדו באופן עצמאי וללא עזרה, יש לקבוע כי הוא אינו מסוגל לבצע את הפעולה הזו בכוחות עצמו והוא מוגבל, זאת למרות שבמקרים רבים חברות הביטוח תקבענה שהוא ביצע את הפעולה באופן מהותי (יותר מ- 50%) ועמד במבחן.
אם המבוטח נדרש לבצע פעולה של רחיצה, והוא מתקשה לרחוץ את פלג גופו התחתון וזקוק לעזרה, אבל מסוגל לרחוץ את פלג גופו העליון – הוא יחשב במקרים רבים על ידי חברות הביטוח, כאילו הוא מסוגל לבצע את מבחן הרחיצה באופן עצמאי לחלוטין, בעוד שהדבר אינו נכון, שכן אין הוא מסוגל לרחוץ לבדו את החלק התחתון של גופו. השקלול המוטעה שעושה חברת הביטוח שוגה לתכלית המבחן שבו נדרש המבוטח לעמוד, שכן אינו יכול במקרה כזה לבצע לפחות 50% לבדו ממבחן הרחצה. התוצאה הסופית חוטאת למטרה ואינה משקפת את המצב האמיתי של המבוטח.