Home » נהיגה בטוחה בגיל המבוגר – על מה להקפיד?

נהיגה בטוחה בגיל המבוגר – על מה להקפיד?

נהיגה בטוחה בגיל המבוגרבגיל הזהב, ובמיוחד לאחר גיל שבעים, יתכן שמומלץ לבחון מחדש את כישורי הנהיגה. הזדקנות אין פירושה בהכרח נהיגה לקויה, אך יש לגלות מודעות לשינויים העשויים להשפיע על כישורי הנהיגה לטווח הארוך.

שינויים פיסיים

ככל שאדם מתבגר, המפרקים עשויים להיות נוקשים, והשרירים עלולים להיות חלשים יותר, כך שקשה יותר להניע את הראש לאחור כדי להתבונן על התנועה, לסובב במהירות הדרושה את ההגה, או לבלום בבטחה.

מומלץ להתייעץ עם הרופא במצב בו כאב או נוקשות מפריעים לנהיגה. במידת האפשר, לנהוג ברכב בעל תיבת הילוכים אוטומטיים, הגה כוח, בלמי כוח ומראות גדולות. כמו כן, מומלץ להקפיד על פעילות גופנית על מנת לשמור ואף לשפר את הכוח והגמישות.

שינויי ראייה

הראייה עשויה להתדרדר עם הגיל, ויתכן שאדם מבוגר יתקשר להבחין בבירור בתנועה במיוחד בשעות הלילה. גם היבטים הקשורים לכביש כגון אורות פנסים מתקרבים בוהקים, או פנסי רחוב עשויים להקשות יותר על הבחנה נאותה בתנועה.

קשיי הראייה עשויים להערים קשיים גם בשעות היום, כתוצאה מאור שמש ישיר מסנוור, קושי בקריאת שלטי רחוב, יכולת הבחנה באנשים או אפילו זיהוי מקומות מוכרים. מחלות עיניים, כגון גלאוקומה, קטרקט, ניוון מקולרי והשפעת מספר תרופות, עשויים אף הם לשנות את הראייה.

מומלץ לקבל בדיקת ראייה אחת לשנה, ולחזור ולהיבדק בתדירות עליה ממליץ הרופא. בעיות ראייה בגילאי 65 מטופלות באמצעות ניתוח במקרה של קטרקט; משקפיים חדשות עם מרשם נכון; והפחתת תדירות הנהיגה בשעות הלילה.

שינויי שמיעה

השמיעה עשויה להשתנות בגיל הזהב, ולהקשות על הבחנה בצלילים הקשורים לכביש כגון סירנות, צופרי נהגים אחרים או רעשים העולים מהמכונית. מצב זה עשוי להיות בעייתי, היות ומדובר בצלילים המאותתים על הצורך לעצור בצד הדרך או לצאת מהרכב.

יש לקבל בדיקת שמיעה אחת לשלוש שנים לאחר גיל חמישים. הטיפול בבעיות שמיעה כולל הרכבת מכשיר שמיעה; שמירה על שקט בתוך המכונית במהלך הנהיגה; והקפדה על תשומת לב לנורות האזהרה בלוח המחוונים, המאותתים על תקלה במכונית.

שינויי תגובות

נהיגה בטוחה פירושה יכולת להגיב במהירות למכוניות ולאנשים אחרים על הכביש. יש צורך בקבלת החלטות, זיכרון מפותח וריכוז נאות על מנת למנוע בזמן תאונות. שינויים פיסיים ובריאותיים לטווח הארוך, עשויים להאט את מהירות התגובה. מפרקים נוקשים או חולשת שרירים עשויים להקשות על תנועה מהירה, וטווח הקשב עשוי להתקצר.

כדי להתמודד עם המצב ניתן לנקוט במספר שיטות זהירות:

  • להשאיר יותר מקום בין הרכב לבין המכונית שלפניכם.
  • להתחיל בפעולת הבלימה קצת לפני שצריך לבצע אותה.
  • להימנע מנהיגה באזורי תנועה מוגברת.
  • אם אין אפשרות להימנע מנהיגה בכביש מהיר, יש לנהוג בנתיב הימני, על מנת להרוויח מעט יותר זמן לקבלת החלטות נהיגה בטוחות.
  • השתתפות בקורס נהיגה מונעת על מנת לרענן את כללי הבטיחות בנהיגה.
  • להיות מודע לשינויים המתרחשים בגוף ובנפש, ולהתייעץ עם הרופא לקבלת הטיפול המתאים.

בעיות בריאות

מצבים בריאותיים מסוימים עשויים להקשות על אנשים בכל גיל לנהוג בבטחה. אך מצבים אחרים, הנפוצים יותר בגיל הזהב, עשויים אף הם להקשות על הנהיגה. לדוגמא, מחלות כגון שבץ מוחי, דלקת פרקים ופרקינסון עשויים להפריע ליכולת הנהיגה.

מבוגרים הסובלים ממחלות כגון אלצהיימר או סוגים אחרים של דמנציה, עלולים לשכוח כיצד לנהוג בבטחה, ומיומנויות זיכרון וקבלת החלטות מחמירות ומשפיעות על הנהיגה. על מנת להתמודד עם המצב יש לקבל אבחנה רפואית מדויקת ולהימנע מנהיגה אם כך הורה הרופא.

צריכת תרופות

תרופות מסוימות עשויות לגרום לתחושת נמנום, סחרחורת או הפחתת הערנות. שימוש בתרופות נפוץ במיוחד בגיל הזהב, כך שיש להבחין בהשפעת חלק מהתרופות על יכולת הנהיגה.

מומלץ לקרוא בזהירות את תוויות התרופות, ולהקפיד על כל האזהרות; לערוך רשימה של כל התרופות, ולהתייעץ עם הרופא או הרוקח לגבי השפעתן על הנהיגה; ולא לנהוג תחת השפעות סחרחורת או נמנום.

תחזוקת הרכב, ביטוח רכב והתאמת הרכב

יש להקפיד על תקינות הרכב מבחינת תחזוקה, צמיגים תקינים, אורות, מגבים וכדומה. כמו כן חשוב שיהיה ביטוח לרכב המכסה חובה, צד ג' ומקיף. כאשר נוהגים יש לוודא שתנוחת הישיבה נוחה, יש זווית ראיה טובה, המראות מכוונות וכי גורמים מסיחי דעת אינם קיימים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715472

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר